Plecând de la ideea că universul are la bază un comportament aleatoriu dar şi unele componente de bază informaţionale ce-i dau consistenţă, putem ajunge la concluzia că dacă există unele comportamente dintre cele aleatoare care devin consistente din cauza structurii interne, aceste comportamente vor avea durabilitate şi vor deveni din ce în ce mai răspândite şi mai complexe pe măsură ce universul va evolua. Aceasta evoluţie a universului conduce la idea că fiecare nivel de complexitate şi etapă de evoluţie fractală a universului respectă structurile stabile din care au evoluat, dar generează, de asemenea, şi reguli noi de structurare specifice etapei de dezvoltare curente
Reprezentările actuale de tip liniar asupra spaţiului fizic ce se bazează pe ecuaţii nu ţin seama de alcătuirea subtilă a universului. Manifestările liniare sunt rezultatul unei dinamici şi a unei structuri a spaţiului informaţional ce se bazează pe feedback-uri, într-o topologie a spaţiului ce permite comunicare şi interferenţa dintre diferite componente şi manifestări ale spaţiului. Considerând că la baza comunicării se află feedback-urile care au o structură de tip alfabet, o gramatică dată de operaţiile cu feedback-uri, o semantică, .şi că acestea sunt generate de automorfismele dreptei proiective, se pot obţine diverse propietăţi universale şi neliniare ale spaţiului.
Modelul nişelor sociale şi a traseelor de convergenţă umană către categoriile de nişe se realizează urmărind prin educaţie anumite competenţe caracteristice. Aceste competenţe conduc la crearea de programe specifice ce pot asigura acoperirea nevoilor de formare şi orientare educativă către nişele ce au nevoie de acoperire umană cu anumite nevoi de competenţă
În acest moment al existenţei noastre ca specie pe Pământ suntem însă obligaţi de evoluţia crizelor să gândim nu prin prisma avantajului competitiv ci prin perspectiva sustenabilităţii umanităţii în relaţia directă cu mediul natural. Aceasta se poate realiza cu un alt tip de utilizare a resurselor umane ce presupun nu o piramidă a puterii ci o reţea colaborativă umană.
Există în perioada actuală un mare potenţial de conflict datorat saltului cognitiv şi de personalitate generat de epuizarea resurselor planetare şi de apariţia de noi tehnologii ce modifică total baza economică a umanităţii. Crizele actuale ce sunt generate din această interferenţă generează şi marele potenţial de conflict. Acesta se poate rezolva prin trecerea la modelul nou de societate.
Din punct de vedere didactic, cunoştinţele aplicate cu blândeţe ce dau putere de gândire şi motivează copilul către cunoştere aprofundată, ce conduce la înţelepciunea abordării problemelor urmată de înţelegerea complexă a realităţii, formează drumul ce conduce la emanciparea personalităţii (coroana). Acesta este şi drumul ce conduce către creşterea energiei ce permite trecerea de la comportamentul egocentric la cel altruist concomitent cu dezvoltarea personalităţii şi maximizarea potenţialelor mentale.