Trăim o perioadă de transformări fundamentale, in care umanitatea este pusa la examenul de maturitate, ca specie, in fata ecosistemului planetar. Modul simplist de gândire, organizare, acțiune, cunoaştere si observare a detaliilor semnificative, ne-a creat problemele actuale si crizele pe care trebuie sa le înfruntăm.
„Războiul” apare pe dezintegrarea negativă a personalitătți, generată de nevoile nesatisfăcute ale trupului, iar „Pacea” apare din armonizarea inimii și capului, in urma unei educații corespunzătoare a abilităților înalte și a atitudinilor etice și morale.
Fara foc metabolic noi supravietuim 5 secunde, fara aer noi supravietuim 5 minute, fara apa noi supravietuim 5 zile, fara hrana noi supravietuim 5 saptamani. Sistemele generate sunt interconectate si au organe diferite la diverse granulatii si marimi ce actioneaza prin circuite specifice.
Trecerea către o societate fără crize depinde în primul rând de evoluţia umană, iar aceasta se poate face prin educarea oamenilor de diverse vârste în utilizarea unor instrumente de gândire care le pot permite să înţeleagă mai bine complexitatea universului, a ecosistemului terestru şi a propriilor capacităţi umane. Pentru a evita însă conflictele posibile şi degradarea accelerată a tuturor echilibrelor este necesară utilizarea ambelor sisteme actuale existente, comunicarea şi cooperarea dată de sistemele de reţea, dar şi acumulările create de sistemul industrial existent, reorientat însă către programe de recuperare a echilibrelor de mediu şi social-economice.
Exista mecanisme naturale ce genereaza fenomenele sociale, acestea sunt exprimate prin sageti. De exemplu „procesarea de date, mod de administrare”=>”intrarea de date, nationalism” este una dintre directiile principale. Alta directie principala este „evaluarea resurselor existente”=> „iesirea de date pe balanta comerciala”. Celelalte sageti sunt : „baza de experiente, hartile mentale”=>”procesarea de date, mod de administrare”, aceasta fiind paralela cu „intrarea de date, nationalism”=>”baza de strategii, experiente castigatoare”.
Dubla spirală este cunoscută ca fiind la baza informaţiei genetice. In natura există însă si quadrupla spirală. Vom lua in considerație concatenarea pe un buton si pe două butoane in analiză. Concatenarea pe un buton va fi analizata sumar mai jos. O analiză detaliată presupune transferul semantic de la cifre la funcționalități si ulterior la fractoloni, după regulile următoare: 2 = ce, 3 = cum, 4 = unde, 5 = când, 6 = de ce, 1 = sunt.